loader

Wat is de invloed van het Engels?

Het gebruik van Engelse woorden is de laatste decennia enorm toegenomen. In Nederlandse teksten  staan veel Engelse woorden. Waarom vertalen wij deze Engelse woorden niet? Is de Nederlandse taal aan het verdwijnen?

Er zijn verschillende redenen waarom er zoveel Engels wordt gebruikt. Ten eerste het grote aanbod van Engelse woorden en ten tweede de voordelen die het Engels ons kan opleveren.

1: Het grote aanbod van Engelse woorden

In de wereld van internet wordt massaal voor Engelse woorden gekozen; hacker, browser, downloaden, website. Denk ook aan een nieuw product als bijv. een drone. Het duurt een tijdje voordat een product is ingeburgerd en er een nieuwe Nederlands woord voor is gevonden. Veel vakliteratuur is in het Engels. Via TV en radio komt er veel Engels op ons af. Ook is Engels een wereldtaal geworden. Zodra je in het buiteland bent of hier met iemand uit het buitenland praat, spreken we vaak Engels.

2: Engelse woorden leveren ons voordelen op

De Nederlandse taal krijgt meer uitdrukkingsmogelijkheden. Woorden die in het Engels net een andere betekenis hebben. Denk aan een woord als ‘ontwerp’. Het Engelse synoniem ‘design’ heeft toch een iets andere betekenis. Engelse woorden kunnen net wat interessanter klinken. Vergelijk maar eens de woorden sales representative met die van vertegenwoordiger. Ook klinken sommige woorden in het Engels net wat minder direct.

Het effect van Engelse woorden in een tekst

Pas op met het gebruik van Nederlandse woorden in je tekst. Op veel mensen kan het overdreven overkomen, ze gaan zich ergeren. Ze vinden de tekst moeilijk te lezen of begrijpen helemaal niet wat er staat. Vervang zinloos Engels daarom door Nederlandse woorden. Veel lezers zullen je dankbaar zijn dat je deze moeite hebt genomen.

Goede redenen om voor Engelse woorden te kiezen zijn

1: Als ze in het Nederlands volledig zijn ingeburgerd. Voorbeelden hiervan zijn: interview, marketing, service, stress, team en management
2: Als het gaat om een woord waar geen goede vertaling voor is zodat een Nederlandse vertaling vreemd over zou komen. Voorbeelden van deze woorden zijn: dumpen, bestseller, selfmade, inloggen, website.
3: Als het Engelse woord een net iets andere betekenis heeft dan het Nederlandse. Voorbeelden hiervan zijn: stress, design, soft,
4: Als het Engelse woord het wint van het Nederlandse. Denk aan worden zoals: junk, fan, drugs, cookie.

Conclusie

Het gebruik van Engelse woorden is onvermijdelijk én een verrijking van de Nederlandse taal. Maar pas op. Is er een goede Nederlandse vertaling voor een woord, gebruik deze dan zeker. Overdreven gebruik van Engelse woorden is namelijk een verarming van je tekst.

0 antwoorden