loader

5W & H: de basis van een goed verhaal

De bekende 5W & H methode is een van de eerste dingen die journalisten leren tijdens hun opleiding. Ze vormen de basis van een goed verhaal. Zonder het beantwoorden van deze vragen is je verhaal niet compleet. Dat geldt niet alleen voor de journalistiek, maar voor iedereen die een goede tekst wil schrijven.

1: Wie?
Laat je lezers zo snel mogelijk kennismaken met de hoofdpersonen. Beschrijf deze personen tot in detail: Wat zijn hun overwegingen, standpunten, motivaties, emoties en achtergronden? Als deze personen gaan leven, wordt je verhaal een stuk geloofwaardiger.

2: Wat?
Wat is vaak het onderwerp van je verhaal. Wat is er gebeurd? Wat wil je beschrijven? Wees specifiek en beschrijf de details.

3: Wanneer?
Wanneer is het gebeurd? Vertel je je verhaal chronologisch of met flashbacks? Neem vooraf een beslissing over de volgorde en de specifieke tijd waarin je verhaal zich afspeelt.

4: Waar?
Beschrijf waar je verhaal zich afspeelt. De setting waarin je verhaal zich afspeelt, kan cruciaal zijn. Dus denk er goed over na en geef ook hier weer veel details.

5: Waarom?
Waarom kan de belangrijkste vraag in je verhaal zijn. Waarom heeft iemand zo gehandeld? Waarom is het gebeurd? Wat zijn de argumenten en belangrijkste overwegingen geweest? Hier kun je aan de lezers uitleggen waarom een persoon zo gehandeld heeft of waarom hij een bepaalde beslissing nam.

6: Hoe?
Leg uit hoe het gebeurd is. Zoek bewijsmateriaal en documentatie en beschrijf het proces. De belangrijkste vraag van een journalist is: ‘Hoe weet je dat?’ Vind de bron van een verhaal. Uit welke documentatie blijkt dit? Wie heeft het gezegd?

0 antwoorden